Christel en haar gevecht met eten: deel 3

daisieskitchen.com, christel's gevecht met eten, food, foodie, verhaal, afvallen, annorexia, anorexia nervosa, dwangneurose, voeding, controle, eetstoornis, voedinginname, gevecht, vechten, kracht, sterk, winnaar, gewicht, lijnen,

Vorige week las je hoe Christel haar diagnose Anorexia Nervosa met dwangneurose kreeg en haar eerste behandelingen in de kliniek startte. Ze heeft het erg moeilijk en vecht dagelijks tegen haar drang om af te vallen. Vandaag het vervolg van haar strijd. Ze wil graag de touwtjes in eigen handen krijgen en zelf haar ziekte onder controle krijgen.

Op 2 september 2015 ben ik ontslagen bij Rintveld. Dit was meer een eigen besluit, ik was er klaar mee en wilde het verder zelf buiten de kliniek proberen. Ik ben nog een tijdje daar op de poli gebleven tot ik weer terecht kon op de poli bij Novarum in Amsterdam, dit was dichterbij huis. Ik had toen een minder ernstig ondergewicht en ook al was het nog lang niet gezond, ik moest en zou naar huis. Ik was ervan overtuigd dat ik deze lijst thuis kon vast houden en het allemaal weg was. Thuis ging het een paar dagen goed, maar ik merkte al snel dat het absoluut niet weg was. Ik was blij toen ik bij Novarum hoorde dat ze een nieuwe methode hadden en ik daar weer wat verder kon in mijn behandeling en proces. In deze tijd heb ik mijn huidige vriend ontmoet, al hadden we toen nog geen relatie. De poli afspraken bij Novarum gingen redelijk. Ik wilde wel heel graag nog een keer een opname daar zodat ik de laatste kilo’s tot gezond gewicht niet helemaal alleen hoefde te doen. Toen ik hoorde dat ik voor een korte opname mocht komen, kreeg ik ontzettende drang om af te vallen zodat ik niet de dikste zou zijn in de kliniek. En dit afvallen ben ik dus gek genoeg ook echt gaan doen, terwijl ik daar heen zou gaan om aan te komen.

Op 16 november ben ik voor mijn 3e opname naar Novarum gegaan dit waren 2 volle weken en 2 halve weken. Ik moest hier heel snel aankomen, minimaal 1 kilo per week en ik volgde dus een erg hoge lijst van voeding. Dit was een lastige tijd, maar ik was erg gemotiveerd en ben er vol voor gegaan. Na die 4 weken ging ik verder op de poli, maar ik woonde  thuis. Ik begon ook een behandeling bij de GGZ voor mijn zelfbeeld en andere onverwerkte herinneringen en problemen.  Ik had ups en downs waardoor ik soms even terugviel en gewicht verloor.

In januari 2016 kreeg ik mijn relatie met mijn vriend. Het was gek te merken dat hij van mij kon houden ondanks al mijn problemen en gekke rituelen. Nog steeds had ik eet regels en zat ik heel vast aan mijn menu. Spontaan ergens iets eten kon niet.  Hij is een aantal keer mee gegaan naar Novarum. Toch was ik nog steeds niet tevreden. Ik moest wekelijks wegen waardoor ik nog steeds heel obsessief bezig was met mijn gewicht en bmi. Ik moest alles wat ik at opschrijven met de tijd erbij en mijn gevoel. Ik sprak hier over mijn twijfels uit naar mijn behandelaar, maar hij vertelde mij dat ik alleen verder mocht in de behandeling als ik dat zou blijven doen. Ik ben toen gestopt bij Novarum. Ik ben eigen houtje doorgegaan en volgde een menu en dit ging best goed. Mijn ik bleef redelijk stabiel, mijn gewicht was aan de ondergrens van de gezondheid norm, maar het was gezond en ik was er tevreden mee. Ik had wel trucjes, waarbij ik voor veilige producten koos en ik erg op calorieën lette. Ik maakte lijsten waarbij producten aan een getal werden gekoppeld en dan dobbelde ik zodat ik zelf niet hoefde te kiezen wat ik zou eten of welk beleg ik zou smeren.

In juni ben ik met mijn vriend op vakantie gegaan naar Cyprus en vlak voor daarvoor had ik opeens heel erg de aandrang om te lijnen want ik was ontzettend bang te dik te zijn voor mijn bikini. Ik ben toen wel wat afgevallen. Ook omdat ik erg nerveus was voor het eten daar. Kon ik daar wel mijn menu volgen en hadden ze wel alle producten die ik kende? Toen ik op Cyprus was heb ik de eerste helft van de vakantie met mijn vriend mee gedaan met het ontbijt en ook het avond eten. Lunchen deed ik vaak niet. Opeens was ik er klaar mee en heb een soort knop om heb gezet en echt alles mee ben gaan doen. Na de vakantie heb ik dit voortgezet, maar was dit nou mijn nieuwe valkuil? Ik wilde precies hetzelfde eten als mijn vriend zodat ik de controle niet kon verliezen en zodat ik niet door kon slaan. En als ik niet het zelfde at, moest het in ieder geval minder zijn want hij is groter en hij werkt . Weer nieuwe regels! En nee ik ben echt niet zo dom dat ik niet weet dat elk lichaam anders werkt en ik misschien wel meer en sneller verbrand maar zodra het om mijn lichaam gaat lijken al die dingen niet te kloppen. Dan word ik ontzettend bang en vertrouw ik nergens meer op.

Nu is dit eigenlijk nog hetzelfde. Ik ben inmiddels nog wat aangekomen door het mee-eten en de echte ondergrens ben ik voorbij. Wegen doe ik bijna nooit en ik probeer elke dag te variëren met eten. Maar ik merk wel dat, als ik alleen ben, ik altijd kies voor het minste en dat als ik samen ben met iemand ik altijd minder wil hebben dan de persoon met wie ik ben. Ook kan ik nog erg in paniek raken van eten en ben ik heel veel met eten bezig in mijn hoofd. Ik heb me inmiddels ook weer aangemeld bij een nieuwe instantie waar ze weer andere soorten behandelingsmethodes hebben. Dit omdat ik het nog steeds heel zwaar heb en mijn leven op deze manier niet glansrijk inzie. Maar hier ben ik nu nog maar kort mee bezig en we zijn nog aan het bekijken waar ik de meeste hulp uit kan halen.

Ik heb met mijn moeder de oude band weer kunnen herstellen. We zijn weer dichter naar elkaar toe gegroeid door dat zij mij constant heeft gesteund tijdens mijn behandelingen en er altijd voor mij was samen met haar vriend (mijn stiefvader). In deze periode goed heb kunnen zien wie mijn echte vrienden waren en zijn. Ik ben mijn echte vrienden die ook in die tijd aan mij gedacht hebben of mij hebben opgezocht heel dankbaar.

Vaak word er gedacht dat meiden of jongens die heel dun zijn zieker zijn en dat hun eetstoornis ernstiger is en als ik heel eerlijk ben heb ik dat zelf ook ooit gedacht toen ik hier nog niks mee te maken had. Maar ik weet nu wel beter. Ja ik ben op gewicht en ja mijn lichaam is al voor een groot deel hersteld en het is me niet meer aan te zien. Maar mijn strijd, mijn emoties, mijn frustratie, mijn angst en mijn pijn is absoluut niet minder dan toen ik op mijn dunste was. Ik denk zelfs dat de strijd nu zwaarder is.  Dit was mijn verhaal.. Ik hoop echt dat mensen hier wat aan kunnen hebben. Mensen die dit zelf doormaken, mensen die het van dichtbij mee maken. Ik ben er nog lang niet, de angst om terug te vallen blijft altijd. Ik wil niet terug. Ik vond het helemaal niet fijn of mooi om zo dun te zijn, maar de ziekte zit zo vreemd in elkaar dat je ook zonder dat je het wil alsnog terug kan vallen.

Ik denk ook niet dat je een eetstoornis zoals de mijne kan voorkomen. Het is er in geslopen door onverwerkte problemen. Niks ging zoals ik gehoopt had dus zocht ik iets anders om me op te focussen en ik denk dat als mijn leven anders was gelopen ik dit waarschijnlijk niet had gekregen. – – Lieve Groet Christel

Dit was het derde en laatste deel van Christel’s verhaal, haar dagelijkse gevecht met eten. Herken je jezelf of iemand uit je omgeving in haar verhaal? Schakel dan professionele hulp in via je huisarts. Blijf er niet mee lopen, ook al twijfel je. Persoonlijk ben ik heel trots op Christel dat ze zo openlijk haar verhaal wil en durft te vertellen. Ze is nog niet waar ze zijn moet mentaal, maar fysiek is ze in elk geval op gezond gewicht. – Daisy

Lees hier:

Christel en haar gevecht met eten: deel 1

Christel en haar gevecht met eten: deel 2

Advertenties

Een gedachte over “Christel en haar gevecht met eten: deel 3

  1. Heel mooi en sterk van je om dit te delen. Heel veel succes met het oplossen en verwerken van de onderliggende problemen, hiermee kom je vaak het verst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s