MINDER VLEES ETEN

daisieskitchen.com, no meat, geen vlees, minder vlees, vleeseter, consumeren, consuminderen, mens, milieu, gezondheid, dier, dieren, voeding, vleesindustrie, vervuilend, eten, voedsel, groenten, vegetarisch, vega, veganistisch vegan, flexitatierBron afbeelding

Afgelopen week werd het breed uitgemeten in het nieuws: als we beter willen zorgen voor het milieu en de klimaatdoelstellingen willen halen zullen we met z’n allen structureel minder vlees moeten gaan eten (de vleesindustrie is een zeer vervuilende industrie). Nu ga ik hier niet prediken dat we met z’n allen hardcore vegetariërs of veganist moeten worden. Maar ik wil wel een stukje bewustwording creëren. Want dat suiker slecht voor je is, is algemeen bekend. Maar hoe zit dat met het eten van vlees? En hoe kun je op een gezonde manier je dieet aanpassen?

Een korte zoektocht op Google vertelt de volgende betekenissen:

Vegetariër: is iemand leven op een dieet van granen, peulvruchten, noten, zaden, groenten en vruchten, met of zonder het gebruik van zuivelproducten en eieren. Een vegetariër eet geen vlees, gevogelte, wild, vis, schelpdieren of schaaldieren of bijproducten van de slacht.
Veganist: mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn veganist.
Flexitariër: mensen die vlees af en toe laten staan.

Ik mag mezelf dus scharen onder de noemer flexitariër. Altijd fijn om in een hokje te passen toch? 😉 Ik ben dus iemand die een of meerdere dagen per week geen vlees eet. En dat is niet per sé omdat ik het zielig vind om die arme diertjes te eten (wat het eigenlijk wel is…), maar omdat we het als mens helemaal niet nodig hebben. Ken je de uitdrukking ‘woensdag gehaktdag’? Dat is omdat men vroeger alleen op die dag vlees at. Alle andere dagen werd helemaal geen vlees gegeten. Het was schaars en dus duur. Nu is dit (helaas) niet meer het geval. Vlees kun je voor stuntprijzen kopen in de supermarkt, er is altijd wel een mooie aanbieding te vinden.

Porties
Daarnaast zijn de porties de afgelopen jaren flink gegroeid. Waar mijn ouders stukken van rond de 100 gram per dag aten, kom je nu bij een gemiddeld kipfiletje toch al gauw op 200 gram uit. Ja, ‘mijn’ super verkoopt verpakkingen van 600 gram met slechts 2 à 3 filets. Dat vind ik nogal een verschil! En dan te bedenken dat je ook nog een lekkere dikke plak ham op je tosti gooit tijdens de lunch en bij het ontbijt je cracker belegt met gebraden rosbief.

Vet
Dat is allemaal helemaal niet zo gezond. Wel erg lekker, maar niet zo gezond. In de vleessoorten zit namelijk behoorlijk wat vet. Vet is lekker, maar niet zo goed voor je lichaam. Een zoektochtje bij het voedingscentrum vertelt me dat je maximaal 500 gram rood vlees per week mag eten. Dat zijn dus maar 2 biefstukjes!

Hoe ik minder vlees eet
Hoe ik het aanpak? Als ik een gerecht met kip maak, gebruik ik 1 kipfilet voor 2 personen. Als je het in blokjes snijd heb je dat écht niet in de gaten. Daarnaast probeer ik eens per week een gerecht met vis te maken. Eén à twee keer per week eten we helemaal geen vlees. Iets wat ik niet mis in mijn pasta- of rijstgerecht of salade. Ben je bang dat je een tekort aan eiwitten krijgt (haal je veelal uit vlees)? Pak dan een vleesvervangend product. Hier zitten vaak extra eiwitten aan toegevoegd. Ik eet bijna dagelijks een melkproduct (magere kwark) en ik eet nog steeds wel elke week vlees, dus ik ben daar niet bang voor. En anders bak ik voor de lekker gewoon een eitje voor op brood in het weekend.

Hoe zit het bij jou?
Ik durf er wel eerlijk voor uit te komen dat ik mezelf niet volledig zie stoppen met vlees (en al helemaal niet met melkproducten, want luvvv). Maar ik denk wel dat ik in mijn huidige eetpatroon een fijne balans heb gevonden. En ja, ik weet dat melkproducten ook niet even goed zijn, maar dat is een andere discussie. Ik ben wel erg benieuwd hoe jouw vleesinname is en of jij je bewust bent wat het minderen met vlees voor jou en het milieu zou doen.

Vleesloze recepten
Inspiratie opdoen hoe ook jij vanavond vleesloos kunt eten? Misschien zijn deze recepten dan iets voor jou:
Spicy Pompoensoep
Nacho’s for dinner
Couscous salade
Paprika gevuld met couscous & spinazie
Falafel
Spicy hummus
Pompoen quiche
Gegrilde groenten

Volg Daisies Kitchen ook op Facebook Instagram Bloglovin’ 

Advertenties

2 gedachtes over “MINDER VLEES ETEN

  1. Ik eet steeds minder vlees. Minder behoefte eraan. Goed geschreven! Op Netflix staan ook een paar interessante docu’s over de vleesindustrie en de effecten hiervan.

    Like

  2. Dank je voor het compliment. Ik heb het echt geschreven vanuit mijn eigen visie. Heb nog geen docu’s gekeken (ik ben zo bang voor de beelden, oeps!) maar wel van gehoord. Maar alle kleine beetjes helpen inderdaad, goed van je dat je ook vlees mindert! 🙂 x Daisy

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s