MOET IK VEGAN ETEN?

daisieskitchen.com, slow juice, slow juicer, carrot juice, wortel, winterpeen, wortelen, sinaasappel, gember, limoen, gezond, healthy, healthylife, lifestyle, drink, ontbijt, breakfast

De laatste tijd zie ik steeds meer mensen die veganistisch (ook wel vegan) gaan eten. Dat betekent dat je volledig stopt met het consumeren van producten die afkomstig zijn van een dier. Dus niet alleen geen vlees meer (ik ben zelf flexitariër: ik eet ongeveer de helft van de week vlees en de andere helft niet), maar dus ook geen melk(producten), eieren, honing etc. meer. “Moet lukken”, dacht ik bij mezelf. Maar nu ik me er steeds meer in ga verdiepen kom ik er achter dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Is het dus wat voor mij? Moet ik wel vegan gaan eten?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb namelijk iets andere redenen om te stoppen met dierlijke producten dan de meeste vega’s/vegans. Tuurlijk vind ik dierenleed zielig en vind ik dat het anders moet, maar ik ga daar in mijn up het verschil niet in maken. Nee, ik doe het puur voor een intrinsieke reden en dat is dat zuivel verdomd slecht is voor reumapatiënten.

En ik ben meer dan dol op zuivel. Man, je hebt geen idee. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, dronken mijn moeder en ik gerust een pak melk met zijn twee leeg na het eten. Heerlijk! Om nog maar te zwijgen over de dikke laag boter onder mijn hagelslag en op een plak ontbijtboek, de bakjes vla of roomijs als toetje of een reepje kaas uit het vuistje “want zo is het het lekkerst”. Ja, ik ben dus groot geworden (1 meter 79 zo u wilt) met zuivel. Ben ik wel bereid om dat volledig op te geven?

Kijk want zonder die eieren kan ik wel leven. Het is echt maar zelden dat ik dáár zin in heb. En honing is makkelijk te vervangen door ahorn- of agavesiroop. Niks mis mee. Maar die zuivel, mijn hemel, hoe ga ik dat doen? Voor dit artikel deed ik even een kleine rondgang in mijn keuken/koelkast en het resultaat was schrikbarend. Ik denk dat in zeker 80% wel IETS van melk zit. Oké, in melk, kaas, boter en melkchocolade had ik het wel verwacht. Maar in de potjes pesto, sommige soorten pasta en sausjes? Dat wordt werkelijk ieder etiket lezen voor ik het in mijn winkelmandje gooi. En mijn koelkast staat vol met verschillende soorten botertjes voor op het stokbrood, er ligt een homp jong belegen kaas, een aangesneden brie, een doosje smeerbare geitenkaas. Er liggen plakjes cheddar voor op de hamburger en kruidenkaas wat niet alleen op brood maar ook door de pasta gaat. Zucht. Om nog maar te zwijgen over die latte verslaving die ik sinds een jaar heb en niet zonder kan.

Ik ben er over uit dat ik íets moet. Zeker nadat ik bij de osteopaat was en ze mij op het hart drukte echt op te passen met zuivel. Of het direct volledig vegan is, dat denk ik niet. Maar laat ik beginnen met de melk gedag te zeggen *snif* en de kaas te laten staan. Geen boter meer op mijn brood en even de yoghurt, kwark en roomijs buiten de deur te houden. Ik ben zeer benieuwd wat dit voor mij, mijn lichaam én de pijn gaat doen. Alleen eet ik wel eerst even de koelkast leeg 😉

Ik ben zeer benieuwd of lezers van mijn blog vegan zijn/lactosevrij eten, of jullie nog goede tips hebben (voor vervangers bijvoorbeeld!) en wat jouw visie op vega(n) eten is. Oh en ik wil natuurlijk weten of je het leuk vind meer over mijn ontdekkingsreis te lezen – Daisy 

Volg Daisies Kitchen ook op Facebook – Instagram – Bloglovin’ 

Advertenties

2 gedachtes over “MOET IK VEGAN ETEN?

  1. Hi Daisy, ik heb onlangs samen met mijn vriend 2 weken vegan gegeten. Het was best goed te doen. We zijn hierdoor bewuster geworden en creatiever met wat we op tafel zetten. Inmiddels eet ik nu geen vlees meer (vriend wel) en eten we 1x per week nog steeds de hele dag vegan. Bevalt goed. Beste tip voor zuivel: bij Jumbo hebben ze kokos yoghurt. Super lekker, gemaakt van kokosmelk. En natuurlijk soya yoghurtjes zijn erg lekker. Ben benieuwd en ik zou je echt aanraden gewoon te proberen voor 2 weken en kijken wat het met je lichaam doet. X

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s